top of page
  • Foto del escritorBolvette SL

La Setmana Mundial del Col·legi de Barcelona reflexiona sobre el repte de la longevitat.

El repte de la longevitat i la música han estat els eixos de la 45 Setmana Mundial de l’Agent i Corredor d’Assegurances 2019, que es va celebrar el 29 d’octubre al Teatre Tívoli de la Ciutat Comtal. L’esdeveniment va reunir prop de 1000 assistents representatius del sector assegurador espanyol.

El musicòleg i col·laborador en diversos mitjans de comunicació, Ramon Gener, va fer  de conductor de l’esdeveniment. A més, Gener va conduir als assistents a un viatge per la música que va contar amb actuacions en viu de diversos gèneres  musicals i que va finalitzar amb un apoteòsic numero final amb més de vint músics a sobre de l’escenari interpretant “Somebody to Love” de Queen.



En el seu discurs de benvinguda, Francesc Santasusana, president del Col·legi, va destacar que la convocatòria suposa “una ocasió per reflexionar sobre alguns dels temes que són fonamentals per el futur del sector”.

En quan a l’impacte de la longevitat en l’entorn de l’assegurança, Santasusana va afirmar que es tracta d’analitzar “com es desenvoluparan els negocis de mediació d’assegurances en la pròxima dècada, però també quin és el paper que assumeix l’assegurança en el conjunt de la societat”.

El president va presentar a la nova comissió permanent, de la que va dir que és “una barreja de joventut i experiència”. Santasusana va elogiar la situació en la que es troba el Col·legi “tant a nivell patrimonial com de reserves i de prestigi”. L’actual president va agrair la tasca de tots els seus predecessors, que amb les seves decisions ha portat a la institució fins als nostres dies.

Després del discurs, Francesc Santasusana va continuar en l’escenari i va cridar al seu costat als vicepresidents Carlos Galcerán i Carmina Homs, i a la secretaria Anna de Quirós. Junts van afrontar un dels moments més emotives de la vetllada. Es tracta de l’homenatge a Lluís Ferrer, president del Col·legi durant 12 anys. Santasusana va destacar la qualitats  del seu predecessor i el fet “de que sempre tingui temps per el Col·legi”.

Abans de que se li entregués la medalla al mèrit col·legial, una distinció que només s’havia atorgat en una altre ocasió, Ferrer va rebre un reconeixement en aquesta ocasió musical gracies a una actuació en la que es versionaven  temes de Joaquín Sabina, un dels músics als que Ferrer més admira.

En el seu discurs, l’expresident va agrair a la Comissió Permanent la concessió de la medalla al mèrit col·legial i també “als mediadors de Barcelona que sempre han estat compromesos amb el Col·legi”. Ferrer va recordar el recolzament de les companyies, les associacions i a tots els integrants de la Comissió Permanent, a la vegada que va demanar que aquest esperit de col·laboració es mantingui en el futur. “El Col·legi està en les millors mans”, va assegurar.


Entrega de premis

Anna de Quirós, secretaria del Col·legi, va ser la encarregada de donar a conèixer el nom dels col·legiats de mèrit d’aquest any: Juan Parera Cardús i Antonio Farreras Sabadell.

Per un altre banda, De Quirós, en nom de la Comissió Permanent, va demanar un aplaudiment als assistents per homenatjar la memòria dels difunts Francesc Bonet i Víctor Barangé, dos professionals carismàtics de l’assegurança, que històricament van estar molt vinculats al Col·legi.

El Premi al Millor Treball Final del Màster va ser per el grup format per Xavier Fortaleza Castañé, Sergio Gómez Espin, Ismael Izquierdo Puertas i Ariadna Vives Xaus.

La vicepresidenta Carmina Homs, que va ser l’encarregada de donar a conèixer aquest guardó, va recordar que “han assistit bora de 2000 alumnes a les sessions de formació organitzades per el Col·legi durant el 2018”. Juan Arsuaga, CEO de Lloyd’s España, va ser l’encarregat d’entregar el premi dels guanyadors, que consisteix en un viatge a Londres amb visita a la mítica seu central de la històrica companyia.

Jean Paul Rignault, CEO de Axa fins la passada primavera, va rebre el Premi José Vicente Muntadas. Carlos Galcerán, vicepresident del Col·legi, va ser l’encarregat de desvetllar el nom del guanyador. En la seva glossa, Galceran va destacar els valors personals del que va ser el màxim responsable d’aquesta asseguradora a España. Rignault, per la seva part, va agrair la magnífica acollida que sempre ha rebut en el nostre país i va assegurar als presents que “podeu estar orgullosos del sector assegurador espanyol”.


El repte de la longevitat, al descobert.

L’encarregat d’introduir als assistents en les particularitats de la longevitat i el seu impacte en el sector assegurador i en la societat en general va ser l’economista José Antonio Herce, un dels grans experts europeus en aquesta matèria. En una conferència de gairebé 45 minuts, Herce va abordar la temàtica des de diferents perspectives i va recordar que “cada dia allarguem en 5 hores la nostra esperança de vida”. L’expert va comminar al sector assegurador a implicar-se en oferir una resposta al desafiament de la longevitat i va recordar que “no hi ha més remei que estalviar més”.


“Tenim respostes al desafiament de la longevitat?  Aquesta va ser la pregunta a la que van tractar de donar resposta els vuit màxims responsables de vuit de les principals companyies asseguradores del país. Moderat per la periodista Olga Viza, el debat va comptar la presència de Jose Luis Ferrer, CEO de Allianz; Mariano Rigau, CEO de ARAG; Olga Sanchez, CEO de AXA, Francesc Rabassa, Director General de CA Life; Manel Perez Tort, Subdirector General i director de les àrees d’assegurances Personals i Actuarial de FIATC; Santiago Villa, CEO de Generali; Francisco Arregui, Director General de Grupo Catalana Occidente, i Vicente Cancio, CEO de Zurich. Per primera vegada en la història de la Setmana Mundial, el debat va seguir les normes del mític espai televisiu en el que els participants només tenen 59 segons per respondre a cada pregunta.

Els màxims executius d’aquestes asseguradores van coincidir en assenyalar la longevitat com un repte al que adaptar les noves polítiques i productes entorn a les pensions, salut i dependència. La necessària revisió de les noves condicions de vida obligarà a transformar els anàlisis sobre els clients i el mercat i a garantir noces maneres d’assistència per el benestar dels clients.

Per als directius convocats pel Col·legi de Mediadors de Barcelona, cal un major marge de conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat de reforçar els productes d’estalvi per a la jubilació. Consideren de manera conjunta que l’Administració ha de desplegar noves polítiques duradores de foment d’estalvi, especialment a través de la millora de la fiscalia de productes com els plans de pensions i similars.

A la vegada que van reclamar pactes d’Estat amb programes d’incentiu per l’estalvi i una millor fiscalitat, les asseguradores consideren que la regulació ha d’adaptar-se a les noves necessitats i a nous productes per desenvolupar, especialment els que suposen gran incertesa com els vinculats a la liquació del actius immobiliaris en rendes.

Considerant un escenari cap a l’any 2045 amb un 50% de la població espanyola per sobre dels 65 anys, els primers executius de les companyies aposten per la necessitat de revisar la fiscalitat de productes de previsió, desenvolupar un sistema mixt del sector privat i el públic per reforçar el sistema de pensions i l’adopció de campanyes de foment de l’estalvi a llarg termini.

Els vuit participants en el debat assenyalen el canal de la mediació com el més eficaç i el més preparat per atendre als clients cap als productes d’estalvi pensant en la jubilació per davant dels bancs. Assenyalen que, a diferència de les entitats bancàries, que capitalitzen la capacitat d’estalvi actual, als mediadors disposen de la informació personalitzada per oferir productes adequats a cada client. Amb aquesta, poden transcendir la informació patrimonial i financera que els bancs disposen de cada estalviador.

10 visualizaciones
bottom of page